PIKO SmartControl Light® aan PC (2)

 

PIKO SmartControl-light® met Uhlenbrock LocoNet interface en Booster 4

Na de tests met een LocoNet-interface van RoSoft (USB-LocoNet-interface) is de vraag gekomen te kijken of e.e.a. ook met een Uhlenbrock LocoNet-USB-Interface (Bestelnr.: 63120).

Bovendien werd gevraagd om te testen met een aangesloten Uhlenbrock Power 4 (Bestelnr.: 63240) en de bijbehorende transformator (Bestelnr.: 20075).
Voor dit doel is de opstelling van de vorige tests gewijzigd om alle onderdelen eenvoudig te kunnen aansluiten.

Opstelling:
-  PIKO SmartBoxlight met een LocoNet T en B uitgang
-  LocoNet-USB-Interface, aangesloten op LocoNet T aansluiting
-  SmartControllerlight ook aan LocoNet T
-  Booster 4 aan LocoNet B

Raadpleeg voor de aansluitingen de bijbehorende handleidingen.

Doordat zowel de Smartcontroller als de LocoNet-USB-Interface slechts één LocoNet-T-aansluiting hebben moet je gebruik maken van een LocoNet-verdeler (zie afbeelding hiernaast) om beide gelijktijdig te kunnen aansluiten. Wij hebben gebruik gemaakt van een LocoNet-hub om e.e.a. met elkaar te verbinden. Zo waren we in staat ook de terugmelders op onze baan aan te sluiten. Uhlenbrock kent zelf een oplossing voor met een Loconetverdeler (Bestelnr.: 62261), maar je kunt ook een gewone splitter gebruiken zoals op de foto hiernaast.

De Power 4 heeft wel 2 LocoNet-aansluitingen en deze kun je daardoor in een rijtje achter elkaar aansluiten.

Aansluiten aan de computer
Onderstaand een schematische weergave van de aansluiting van het geheel

Met de meegeleverde USB-kabel werd de hele schakeling aan de computer aangesloten. Beide voedingen kunnen direct op het lichtnet (220 V) worden aangesloten.

Net als met de vorige tests werkte e.e.a. zoals verwacht. Je moet natuurlijk wel wat instellingen veranderen t.o.v. die van de Rosoft interface. In alle programma’s kon je de instellingen veranderen naar Uhlenbrock Intellibox II met een baurate van 115200 baud.
Zie PIKO SmartControl Light® aan PC (1) voor de plek in de software waar je dit kunt aanpassen.

De hele opstelling gedraagt zich nu eigenlijk als een Intellibox II voor de sturende software. Onze WoKo-baan hoefde slechts met deze set te worden verbonden. Waarna het programma Koploper© probleemloos verder ging waar die gebleven was met de voorgaande sessie met de Intellibox II.

Uitgebreid getest: De HCC!m Woko-baan
We hebben daarna onze Woko-baan uit de opslag gehaald om verder te testen. Veel mensen zullen deze baan kennen van de demo’s die we er mee geven op beurzen. Het gaat ons als HCC! modelbaanautomatisering niet primair om de scenery, maar meer om de automatische aansturing van de complete modelbaan. Enkele foto’s van de totale opstelling:

We hebben hierop met 16 locomotieven en treinstellen gereden, sommige locomotieven los, andere met een sleep goederenwagen (alle gedetecteerd) of een aantal personenwagons met verlichting.
In totaal kunnen er tien treinen tegelijk rijden. De baan bevat:

-  30 blokken, (eigen STM-printen), waarvan de meeste met 3 secties
-  1 draaischijf (draai 15) met lichtsensor
-  2 keerlusmodules (inclusief op eigen STM-printen)
-  17 wissels met servomotoren
-  1  ontkoppelaar met servomotor, gestuurd via een lichtsensor
-  44 seinen (waarvan 14 dwergseinen)  (Via eigen ODC-printen)

welke allemaal via DCC en/of LocoNet worden aangestuurd, in dit geval via het programma Koploper.

Schematisch ziet deze baan er dan zo uit:

Eindconclusie:
We hebben ruim 2 uur met de baan gereden en geen technische belemmeringen gevonden.

Door met een PIKO SmartControllight® te starten is men in staat om deze later naar behoefte verder uit te breiden voor wat er nodig is voor de betreffende modelbaan. Hiermee is deze set volledig bruikbaar als een Intellibox II, waarbij het grote verschil zit in de handregelaar. Deze is uiteraard op de Intellibox II geheel anders dan op de Smart Control Handregelaar. De PIKO SmartBoxlight is naast de aansluiting voor een keerlusrelais tevens voorzien van de mogelijkheid om apart een programmeerspoor aan te sturen.

HCC!m
Cees Baarda
Ton van der Kraan

© 2022 Scaletrading
Innovatie in techniek en detail