PIKO SmartControl Light® aan PC (1)

 


PIKO SmartControl light® koppelen aan de computer

Deze controller is een instapsysteem voor digitaal rijden met modeltreinen. Het systeem bevat:
• Smartbox light® - een DCC-centrale met:
• 2 LocoNet connectoren op de achterzijde
• programmeerspooraansluiting aan de voorzijde
• Rail-aansluiting met KortSluit relais aansluiting aan de voorzijde
• 15V gelijkspanningsaansluiting voor de meegeleverde stekervoeding
• SmartController light en LocoNet spiraalkabel voor aansluiting aan de Smartbox

Het systeem kan zelf niet met een computer communiceren, want er is geen USB-interface.
Op een beurs is met de NL-vertegenwoordiger van PIKO gesproken over de mogelijkheden van dit systeem, waarbij HCC!m opperde dat het systeem mogelijk met een externe LocoNet naar USB verbinding wel kan communiceren met een computer. Er is toen met PIKO-NL afgesproken HCC!m tests gaat uitvoeren en daarvan verslag doen. In dit document vind je de bevindingen.

Voor dit doel was een Locobuffer (=naar USB-interface) nodig. We hebben de tests uitgevoerd met een USB-LocoNet interface van RoSoft.

Bevindingen
De eerste opstelling bestond uit:
• Apple Macintosh met JMRI DecoderPro
• KDesign/Rosoft USB - LocoNet-interface (werkt als een LocoBuffer)
• PIKO SmartControllerset light
• Kleine baan met enkele wissels en een 3-tal treinen

Hiermee is de communicatie getest m.b.v. van de programma’s:
JMRI
iTrain
RocRail

In deze programma’s konden probleemloos opdrachten verstuurd worden naar de baan, die keurig werden uitgevoerd. Terugmeldingen over LocoNet kwamen keurig binnen.
Koploper op een Windows 10 computer mocht bij de tests natuurlijk niet ontbreken. Ook bij dit programma kon geconstateerd worden, dat de opstelling netjes zijn werk doet.

Later bedacht; zou de Smartbox ook standalone (zonder de handset) als centrale fungeren? Het bleek mogelijk om zonder de handset de baan te kunnen besturen met de computer. Daarmee kan deze handset dus ook als een “walk-around control” gebruikt worden. Nadeel daarbij is wel dat de handset dan steeds opnieuw opstart bij inpluggen.

Zijn er andere USB->LocoNet interfaces.
Ja, van Uhlenbrock, Digitrax, RR-Cirkits, Hans de Loof, Arduino-oplossingen enz. Alle werken volgens hetzelfde principe (LocoBuffer), dus zouden ook ingezet moeten kunnen worden.

Langduriger testen
We hebben het met de behaalde resultaten aangedurfd de hele opstelling te showen op de beurs Houten Digitaal. Daar heeft de centrale 2 beursdagen lang probleemloos en vrijwel onbewaakt de treinen hun rondjes laten rijden.

Opmerkingen
• Wat niet op de behuizing van de Smartbox staat is, dat de twee LocoNet aansluitingen verschillend zijn. De aansluiting waar je volgens de handleiding de SmartController op moet aansluiten is LocoNet T. De andere is LocoNet B. De Smartcontroller functioneert niet op de LocoNet B aansluiting. De gebruikte LocoBuffer wel. Het is echter raadzaam om ook deze aan te sluiten op LocoNet T. Dan kun je aan de 2e aansluiting op zo’n buffer de SmartController aansluiten. Mocht dat niet kunnen, gebruik dan een LocoNet-hub.
• De Smartbox kan niet meer dan 2 Amp baanstroom leveren en is in zijn eentje daarom alleen geschikt voor banen met een klein aantal rijdende locomotieven. Voor H0 zal dat 2 hooguit 3 zijn. Bij N mogelijk een paar meer. Ook dient daarbij rekening te worden gehouden met eventuele andere verbruikers op de baan, zoals wissels, rijtuigen met verlichting en sound-decoders.
• De Smartbox is een zo genoemd common ground systeem. Houdt daar rekening mee als je deze centrale gaat uitbreiden met boosters. Onze tip: ga je boosters gebruiken, laat deze centrale dan geen baandelen met railspanning voeden.
• Terugmelding van bezette baandelen kan alleen via LocoNet, omdat er geen andere vorm van communicatie beschikbaar is.

Conclusie
Het is mogelijk m.b.v. een USB-LocoNet interface (LocoBuffer) computerbesturing van een modelbaan te realiseren met een PIKO SmartController light set. Welsiwaar met de beperking van een kleine booster van 2 Amp.

Instellingen in de programma’s zie de schermafdrukken hieronder:

JMRI

 

iTrain

 

RocRail

 

Koploper

 

Testopstelling PIKO SmartControl light aan computer


 

© 2022 Scaletrading
Innovatie in techniek en detail