PIKO in Nederland

PIKO produceert reeds 70 jaar zowel rollend materieel in schaal H0 (1/87), N (1/160), TT (1/120) en G (1/22,5) als bouwsets van gebouwen in de schalen H0 (1/87), G (1/22,5), Spoor I (1/32) en N (1/160). Bovendien heeft PIKO een compleet railprogramma in het assortiment in de schalen H0 en G. Ook biedt PIKO in de schalen H0 en G een ruime keuze in betaalbare startsets voor de beginnende modelspoorder.

PIKO biedt een uitgebreid programma voor de gevorderde modelspoorliefhebber, maar ook de beginners, met name de jeugd, wordt niet vergeten. Voor deze groep biedt PIKO zeer betaalbare locomotieven, wagens en bouwsets van huisjes in het PIKO Hobby assortiment. Voor de gevorderde modelspoorder biedt PIKO ook rijdend materieel aan in het rijk gedetailleerde, maar toch betaalbare PIKO Expert segment.
Ook voor de spoor N liefhebbers wordt de keuze voor Nederlandse modellen bij PIKO van jaar tot jaar groter. Inmiddels heeft PIKO in spoor N modellen leverbaar van treinstellen, diesellocomotieven en elektrische locomotieven naar Nederlands voorbeeld.

Op de website van Scaletrading geven wij u actuele informatie over de speciaal voor de Nederlandse markt geproduceerde noviteiten naar Nederlands voorbeeld van PIKO. Deze informatie treft u aan op de pagina Noviteiten. Voor het overige PIKO assortiment verwijzen wij u door naar de PIKO website piko.de in Duitsland.


PIKO modellen voor het Märklin systeem
Nagenoeg alle modellen van PIKO zijn ook verkrijgbaar voor het Märklin 3-railsysteem. Standaard zijn de PIKO modellen uitgerust met een digitale decoder. Daarmee zijn onze 3-rail wisselstroommodellen zonder ombouw geschikt voor zowel Märklin-analoog bedrijf als -digitaal bedrijf.
Voor analoog bedrijf waarschuwen wij u voor het volgende: De omschakelpuls van de moderne witte Märklin trafo 6647 is nooit sterker dan 24 volt. De oude blauwe Märklin trafo' s 6173, 6177 en 6631 kunnen tot 32 volt halen en dat is teveel voor de PIKO decoders. Wij adviseren u dan ook om uitsluitend de moderne witte Märklin 6647 trafo te gebruiken voor analoog bedrijf bij PIKO modellen!

PIKO NS 2200 H0 # 52681 en # 52683 voor het Märklin systeem
De NS 2200 zonder sound van PIKO voor het Märklin 3-railsysteem wordt door PIKO af fabriek voorzien van een PluX22 decoder. Deze decoder is een standaard decoder. Om volledig gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van de zwaailichten, dient u de waarde van de knippergenerator (CV 109) te wijzigen: CV 109 instellen op waarde 48. Via de functietoetsen F11 en F18 kunnen de LED's van de zwaailichten worden in- en uitgeschakeld.
Houd er rekening mee, dat de buffercondensator na het programmeren eerst leeg gemaakt dient te worden, door de loc ca. 20 seconden van de rails te nemen.
Bij de soundversie van de NS 2200 # 52684 en 52685 voor het DCC 2-railsysteem en het Märklin 3-railsysteem hoeft u niets te doen. Omdat de sounddecoder speciaal voor de NS 2200 is geprogrammeerd, zijn de zwaailichten al knipperend uitgevoerd in deze decoder.

PIKO NS 2218 H0 # 52687 voor het Märklin systeem
De in de bruine NS 2218 # 52687 (voor Märklin) gemonteerde nieuwe PIKO PluX22 decoder is voorzien van mfx. Uw digitale systeem zal daarom de loc herkennen en alle functies automatisch instellen.

Om echter volledig gebruik te kunnen maken van de zwaailichten, dient u de waarde van CV 109 te wijzigen.  CV 109 is de knippergenerator en moet op waarde 48 worden ingesteld. Hierna zullen de zwaailichten (LED’s) via de functie toetsen 4 en 5 kunnen worden in- en uitgeschakeld.
Houd er rekening mee, dat de buffercondensator na het programmeren eerst leeg gemaakt dient te worden, door de loc ca. 20 seconden van de rails te nemen.

Mocht er iets mis gaan, dan kan de decoder worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen door  in CV 59 de waarde 1 in te stellen.
Houd er ook hier rekening mee, dat de buffercondensator na het programmeren eerst leeg gemaakt dient te worden, door de loc ca. 20 seconden van de rails te nemen.

De mfx functies van de PluX22 decoder zijn:
F0 witte frontverlichting, wisselt met de rijrichting
F1 rode sluitverlichting cabinezijde aan/uit
F2 rode sluitverlichting motorhuifzijde aan/uit
F3 cabineverlichting aan/uit
F4 zwaailicht motorhuifzijde
F5 zwaailicht cabinezijde
F6 rangeerlicht beide zijden (F0 moet uitgeschakeld zijn)
F8 rangeersnelheid

Attentie: Mocht uw modelbaan bestuurd worden met een DCC centrale (zoals b.v. Intellibox), dan is het aan te raden om de mfx-functie uit te schakelen. U doet dit, door CV 12 op waarde 4 in te stellen.

Meer informatie
- Noviteiten naar Nederlands voorbeeld
PIKO complete programma (piko.de)
PIKO Handleidingen in het Nederlands

© 2021 Scaletrading
Innovatie in techniek en detail