Stroomdetectie NS Hondekop in spoor N

 

Bij de PIKO Hondekop in schaal N zorgt het Bk koprijtuig voor de stroomafname en het ABDk koprijtuig (met pantografen) voor de aandrijving. Middels een 4-polige stekkerverbinding tussen de rijtuigen wordt het motorrijtuig van spanning voorzien. Deze constructie werkt op zich prima. Wanneer echter gereden wordt op een modelspoorbaan welke is voorzien van een blokstelsel met stroomdetectie, kan het voorkomen dat het eerste rijtuig van de trein voorbij het rode sein wordt geduwd wanneer het motorrijtuig voorop rijdt. Met het aanbrengen van een "stroomverbruiker" in het motorrijtuig kan dit probleem worden opgelost. Hiertoe is door Phildie onder artikelnr. 16-10401 een setje stroomafnemers t.b.v. het voorste draaistel ontwikkeld, waarop een een weerstand als "stroomverbruiker" wordt aangesloten. Deze constructie werkt alleen bij stopsecties met stroomdetectie, niet bij relais gestuurde stopsecties.

De prijs van de set 16-10401 stroomafnemers met weerstand is € 8,95

Klik HIER voor meer informatie

Stuur een email naar info@scaletrading.nl om een set stroomafnemers met weerstand te bestellen

De inbouw
Open het rijtuig (die met de pantografen dus) op de wijze zoals in de PIKO handleiding is weergegeven. Draai vervolgens de vier schroefjes uit het interieur en klik het interieur van het onderstel los. Druk nu met een kleine schroevendraaier het draaistel van bovenaf uit het chassis en verwijder de draaistelbodem van het draaistelframe. Controleer of het draaistelframe niet vettig is, anders eerst ontvetten, anders houdt de lijm niet. Neem nu de stroomafnemers, voer de bedrading door de betreffende gaatjes in het draaistelframe, leg de stroomafnemers om de nokjes aan de zijkanten van het draaistelframe en laat van onder af een druppeltje secondenlijm lopen tussen het draaistelframe en de stroomafnemers. Leg de wielstellen weer op hun plaats in het draaistelframe, let hierbij op de positie van de geïsoleerde wielen, en klik de draaistelbodem weer onder het frame waarna het draaistel weer in het onderstel bevestigd kan worden.

Leid de bedrading door het gootje het interieur binnen in de richting van de printplaat, klik en schroef het interieur weer op het onderstel vast. Monteer ook de prinplaat weer op zijn plaats. De twee kabels vanaf het draaistel steken nu links naast de printplaat uit de kabelgoot van het interieur.
Plak vervolgens een stukje dunne dubbelzijdige tape op de printplaat kort bij de nieuwe bedrading. Plak de weerstand hierop vast en soldeer de draadjes elk aan een zijde aan de weerstand. Let op: de meegeleverde weerstand is een SMD (miniatuur) uitvoering, neem voor het solderen daarom een niet al te zware soldeerbout.
Voordat u de kap weer monteert even testen of alles werkt.
 

Hieronder de situatie als het interieur, de printplaat en de weerstand zijn aangebracht op het onderstel.
Rest nu nog de kap weer terugplaatsen en uw NS Hondekop is gereed voor trek-duw treinverkeer met stroomdetectie aan beide zijden van het treinstel!

 

© 2022 Scaletrading
Innovatie in techniek en detail